28 juli 2023

Mensen zonder naam

Vandaag was het weer inpakken en wegwezen. Nog niet gelijk naar huis, want we bezochten eerst de Eusebiuskerk in Arnhem. Een indrukwekkend groot gebouw.

Met een nog indrukwekkender verhaal. Tijdens de rondwandeling kom je van alles te weten over de slag om Arnhem in de oorlog. Ik kende het hele verhaal niet, heb nooit zo goed opgelet tijdens de geschiedenislessen. Zo kwam de toren van de kerk in brand te staan en viel deze enorme klok naar beneden.

 

Toen de Duitsers Arnhem waren binnen gestreden, lieten ze de hele stad evacueren. Arnhem werd een spookstad, er woonde niemand meer en alle huizen werden geplunderd. Toen de bewoners na de oorlog weer terug kwamen, moest er heel wat gebeuren voordat het weer opgebouwd was.
Vol trots werd verteld dat de graftombe van Karel van Gelre ongedeerd uit de oorlog was gekomen, door de bescherming die eroverheen was aangebracht. Ik begrijp niet zo goed waarom dit zo enorm belangrijk is.
Net als dit orgel. Er kan niet meer op gespeeld worden, er moet het één en ander aan gedaan worden. Dat 'een en ander' moet zo'n miljoen euro gaan kosten. Er waren allerlei manieren waarop je een bijdrage kunt leveren.

Verder was het een prachtig gebouw hoor.

We klommen naar boven

Om vanuit het glazen balkon uit te kijken over de stad.

Mensen met hoogtevrees gaan dit niet zo fijn vinden denk ik.

Ik heb geen hoogtevrees, maar heel prettig vond ik het niet. Vooral niet om door te lopen tot het eind.

Het uitzicht was schitterend!

En ik vond een klein tekstje, dat was het enige wat ik vond over waar het geloof om gaat en waar het toch ook in de kerk om gaat?

'Jezus Christus, het Licht der wereld'

Dus ja, mooie kerk, indrukwekkende geschiedenis, een bijzondere grafkelder, waar je in een ruimte een heleboel dorre doodsbeenderen en skelethoofden zag liggen van mensen zonder naam en een grote graftombe voor een belangrijk iemand.
Er zou zoveel Goed Nieuws verkondigd kunnen worden, ook in deze staat. Dat miste ik. Maar de kerk is in dit geval een gebouw en niet het huis van God! Voor zover ik begreep zijn er op zondag ook geen diensten.

Daarna gingen we nog steeds niet naar huis. We wilden ook nog even een oud weeshuis bekijken in Culemborg.

Daar was plek voor 24 jongens en 24 meisjes.

Al vanaf ongeveer 1560 is dit weeshuis gebouwd. 

Alles moest keurig volgens de regels:
Rust
Reinheid
Regelmaat

Op 19 september vieren de wezen Elizabethdag. Ze doen leuke dingen en genieten van een uitgebreid diner. Hun bord is van porselein en het bestek heeft een zilveren laagje.
Elizabeth liet een erfenis na, waarvan een groot deel aan de armen werd gegeven, waarvan ook dit weeshuis werd opgericht. 

Het lijkt me vreselijk om hier als kind te moeten leven.
In 1952 zijn de deuren voorgoed dicht gegaan.

Ik sta er niet zo vaak bij stil. Maar wat is het erg als je zo jong allebei je ouders moet missen! Hier staat een lijst met beroemde mensen die ook al jong wees waren. Bijzonder! Nooit geweten.

Zo hebben we weer het een en ander geleerd vandaag. En toen gingen we dan eindelijk echt naar huis. Heerlijk om weer thuis te zijn! Gisteren was ik er natuurlijk ook al even. Toen gingen we met Ha & Ma naar een 3D-echo van onze kleinzoon. Dat is me toch mooi! We hebben hem met z'n handjes voor zijn gezicht gezien, we zagen hem duimen en zelfs een keer een hele duidelijke lach! 

Vind je deze bloemen niet mooi? Zo'n mooie kleur, die zie je niet vaak.


Beetje cremekleurig met roze


De zevende regel:
🙏Gods goedheid, liefde en trouw zijn voor eeuwig!🙏

De situatie waarin ik zit, de situatie waarin jij zit, daar heeft God een reden voor. En die reden is nooit geweest om daardoor te laten zien hoe goed wij zijn, maar altijd om te bewijzen dat God trouw is gebleven dwars door welke moeilijke omstandigheden heen en ondanks alle puinhopen die wij ervan maken.

Dat is niet echt een regel, het is iets wat ik nooit wil vergeten.

Dus hier nog even op een rijtje:

👀Kijk om je heen👀

❤Geef liefde de ruimte❤

💃Maak elke dag plezier💃

👄Maak een praatje👄

💭Blijf onbevangen💭

🏃Neem initiatief🏃

🙏Gods goedheid, liefde en trouw zijn voor eeuwig🙏

En wat ik ermee ga doen? Ik denk opschrijven of uitprinten en ergens ophangen, zodat ik er dagelijks aan herinnerd wordt. Ik denk dat ik er elke dag van de week met één aan de slag ga. Welke regel zou jij bedenken voor jezelf? Ik vind 'regel' niet zo'n positief woord. Het zijn geen wetten! Het zijn dingen die ik in het leven geleerd heb (en waarin ik nog niet uitgeleerd ben) en die ik niet wil vergeten.

Ik ben weer thuis bij K. Morgen ga ik hem proberen te helpen.

En de zonnebloemen zijn groot geworden, nóg groter!


Van 6 juli - 6 augustus elke dag een blogje!






















Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Heb jij Hem nog gezien vandaag? Reacties op deze vraag of op wat ik geschreven heb zijn altijd fijn! Zo kunnen we elkaar bemoedigen.