13 mei 2020

Ik weet niet of het vandaag gaat regenen

Soms krijg je wat oude familie-stukken in je hand en ik vind het altijd wel leuk om te lezen. Mijn opa heeft een beetje zijn levensverhaal geschreven voor zijn (klein)kinderen. Deze stukjes over zijn ontmoetingen met mijn oma, waar ik naar vernoemd ben, vind ik het mooist:
'De tweede ontmoeting met mijn nichtje Lientje had plaats in Giessendam, toen ik een jaar of 12 was. Oom Jan stond toen als predikant in Werkendam en kwam met Lientje bij ons op visite. Ik was weg van Lientjes grote, sprekende ogen. Toen ik bij het weggaan op de dijk stond te wachten om de bus op te houden, bad ik in stilte of Lientje later mijn vrouw mocht worden. Dat gebedje van een jongen heeft de Heere verhoord. ik ben er nu nog blij en dankbaar voor.'
Toen ik 19 jaar was vroeg mijn vader of ik belijdenis wilde doen, ik was een goede cathechesant, en moest hetgeen behandeld was, de andere week weergeven. Ik durfde  geen neen te zeggen of met mijn twijfels voor de dag te komen. Tegen mijn Lientje had ik weleens gezegd: 'Als we later getrouwd zijn, laten we de kerk de kerk en gaan we van het leven genieten, van kunst, muziek en wetenschap.' Maar dan huilde zij droevig en zei: 'Dan kan ik niet met je trouwen.'

Weer over tot de orde van de dag. Vanochtend de was buiten gehangen, ik weet niet of het vandaag gaat regenen...we zullen zien.


En toen ook gelijk de hortensia's op het balkon water gegeven. Wat kun je daar goed aan zien wanneer ze meer water willen en wanneer ze genoeg hebben!


Gisteren liepen we even een rondje en kon ik het niet laten deze reiger zijn rust te verstoren...Helaas geen heldere foto, maar toch wel mooi vind ik.


's Avonds zag ik dit mooie hart. Echt heel leuk gedaan! Daar word je blij van!


Deze tulpen staan op tafel, ik kan er geen genoeg van krijgen!

Ernstig

Afgelopen zondag hoorde we het verdrietige nieuws dat een 43-jarige vrouw uit onze gemeente plotseling overleden is aan een hartaanval. Ik kan het niet zo goed bevatten. Zo hartverscheurend voor haar man en kinderen. Ik vraag het gewoon nog een keer of je ook voor hen met me mee wil bidden? Het stemt me ook tot nadenken. Ik had het ook kunnen zijn...

Citaat

Het valt me steeds meer op, deze samenleving zit zo vol wijsheden van de psychologie. Ik vind het zelf vaak ook verhelderend, om te weten hoe dingen blijkbaar werken in je brein en hoe alles werkt. Wel vraag ik me af en toe af of alles wat gezegd wordt met de Bijbel overeenkomt, daar heb ik m'n twijfels bij, maar echt de vinger erop leggen lukt me niet. Dit kleine stukje helpt me daar wel een beetje verder mee. Het is zo bevrijdend dat we sommige dingen niet zelf kunnen (bewerken) en dat God, met al Zijn liefde, in wil grijpen in ons leven!
De apostel (Paulus) zegt niet dat we ons beter zullen gaan voelen door het gebed zelf. Het is heel erg als we met dat oogmerk bidden. Psychologen gebruiken het gebed soms zo. Ze zeggen dat het heel goed is om te bidden als iemand in moeilijkheden is omdat het suggestief werkt. Het christelijke geloof leert dat niet.
Hij zegt ook niet: Bidden maar, want zolang je bidt, denk je niet over je problemen en in ieder geval vind je dan tijdelijk wat verlichting. Psychologisch gezien is dat misschien juist, maar vanuit het christelijk geloof bekeken niet. Ook zegt hij niet: Stop je gedachten maar vol met God en Christus, want dan worden alle andere dingen automatisch verdreven. Psychologisch gezien misschien juist, maar met het christelijk geloof heeft het weer niets te maken.
Ook zegt hij niet: Bidden, want door bidden veranderen de dingen. Dit is namelijk niet waar. De apostel zegt: Als u bidt en uw begeerten bekend maakt bij God, dan zal God iets doen. Niet dat uw gebed iets doet, of dat u iets doet, maar God doet het. De vrede Gods, die alle verstand te boven gaat, zal uw harten en zinnen bewaren in Christus Jezus.

(Uit 'Oorzaken en genezing van geestelijke depressie' van D. Martyn LLoyd-Jones)





2 opmerkingen:

www.annderverhaal.nl zei

Wat bijzonder dat je opa zoveel heeft opgeschreven en dat je naar een diepgelovige oma bent genoemd. Ik ben ook bezig met de familiegeschiedenis. Erg leuk is dat. En wat de regen betreft, ik bid er wel voor want wat is het droog hè.
De foto van de reiger is geweldig.
Het boek dat je aanhaalt klinkt ook interessant. Kortom weer een inspirerende blog.

DanielleOnderweg zei

Inderdaad Hij doet het.
Je geest vullen met Hem geeft mij wel rust, maar verandering in de situatie kan Hij alleen uitwerken.
En ook al zie ik dan nog niet de verandering, Hij is er wel bij.

Een reactie posten

Heb jij Hem nog gezien vandaag? Reacties op deze vraag of op wat ik geschreven heb zijn altijd fijn! Zo kunnen we elkaar bemoedigen.