2 november 2023

Zeer vuriglijk

Op deze regenachtige herfstdag wat leuke sfeerfoto's van L. Ze ging zomaar in haar eentje naar een café'tje om wat te drinken en te tekenen. Ik vind het stoer!
Hebben jullie al zo'n lekkere oliebol op? Ik nog niet hoor. Maar het is wel verleidelijk... net als kruidnoten, die al sinds eind augustus in de winkel liggen. Het moest verboden worden!


Zulke leuke sfeervolle plaatjes, je moet het ook maar zién he?! Ik zou hier waarschijnlijk heel hard voorbij lopen. Ik ben benieuwd of jullie in de stad ook echt zien hoe gezellig het eigenlijk kan zijn? Ik vind het daar vaak veel te druk en wil zo snel mogelijk 'mijn ding doen' en weer naar huis.


K en ik zaten een poosje terug in de auto naar een preek te luisteren. Het ging over Baruch. Je leest het ergens in Jeremia, de moeite waard! God geeft Baruch zijn leven als buit. Maar de vraag is of hij daar wel blij mee moest zijn. Dat is tenminste een vraag die bij je op kan komen. Midden in de oordelen die God over Zijn volk uitwerkt en waar uiteindelijk ook zelfs de tempel neer gehaald zal worden, waar velen gedood zullen worden en nog meer in ballingschap zullen gaan. Daar mag Baruch blijven leven! Baruch die het leven al moe is en zich afvraagt...
Hier lees eigenlijk zelf dit korte hoofdstuk maar even:


'Het Woord dat de profeet Jeremia gesproken heeft tot Baruch, de zoon van Neria, toen hij deze woorden uit de mond van Jeremia op een boekrol schreef, in het vierde jaar van Jojakim, de zoon van Josia, de koning van Juda:
'Zo zegt de HEERE, de God van Israël, tegen u, Baruch:
U zegt: Wee mij toch, want de HEERE heeft aan mijn leed nog meer verdriet toegevoegd. Ik ben moe van mijn zuchten. Ik vind geen rust.
Dit moet u tegen hem zeggen: Zo zegt de HEERE: Zie, wat Ik gebouwd heb, ga Ik afbreken, en wat Ik geplant heb, ga Ik wegrukken, zelfs heel dit land. En zou ú voor uzelf grote dingen zoeken? Zoek ze niet, want zie, Ik ga onheil brengen over alle vlees, spreekt de HEERE. Maar u zal Ik uw leven ten buit geven in alle plaatsen waarheen u zult gaan.'


In die preek heb ik me uit laten leggen dat als God over 'leven' spreekt, Hij ook écht léven bedoelt! En echt leven doe je als je écht ziet met je ogen en écht hoort met je oren. We worden hier en nu echt getraind om misschien een enkele ellendige situatie tot op zekere hoogte in ons op te nemen, maar het dan ook zeker weer los te laten en een andere kant op te kijken. Anders houd je het niet vol, anders trek je het niet. We leren om onze ogen en oren te sluiten. Maar als we weg kijken, kijken we dan misschien ook weg van God?
Nou Baruch... vertel me alsjeblieft meer! Hoe doe je dat, leven zoals God het bedoelt heeft? En dat terwijl je zó moe was!


Zou het dezelfde Baruch zijn die we in Nehemia 3 tegenkomen? Daar zijn heel wat mensen bezig met herstelwerk. Melatja, Uzziël, Malchia en nog velen anderen 'herstelden' dit of dat. Alleen bij Baruch zien we een interessante toevoeging:
'Na hem verbeterde zeer vuriglijk Baruch...'
Dit lees ik nu voor het eerst, het is me nooit opgevallen! Het past bij het 'leven' dat God hem gegeven heeft denk ik. De oververmoeide Baruch, die moe was van zuchten heeft ergens weer nieuwe kracht gekregen om zich zeer vuriglijk in te zetten voor God en Zijn volk.

Baruch, was je dan uiteindelijk toch blij met je 'leven als buit' door God gegeven? Was Hij misschien heel dichtbij je in al die oordelen? Hoe dan?


Het is elke dag mijn gebed:
Laat me leven zoals U het bedoelt heeft.
Ik wil het zien, ik wil het horen, ik wil niets missen.
Maar wat ik eigenlijk bedoel, en dat weet Hij:
Ik wil U zien, ik wil U horen, ik wil U niet missen!
Hier, in mijn leven op aarde, in elke situatie.


Die Baruch.
In de apocriefen heb je een heel boek dat 'Baruch' heet. Een karakterstudie zou best weleens interessant kunnen zijn.


Leuke plaatjes he? 😉

Tot slot wil ik nog iets delen. Vanavond om 17:45 op NPO 2 een uitzending van Nederland Zingt vanuit de Open Doors dag! Dat is al over 3 kwartier, maar ik denk dat je het zeker terug kunt kijken.

En nog een aanrader.
Als je eens even tijd hebt ga er dan goed voor zitten!
Misschien was je wel bij de SDOK-dag, dan heb je het allemaal al gehoord. Ik was er niet en heb al wel een podcast gehoord over dit event en wil deze filmpjes ook nog kijken. Een paar mooie liederen en toespraken.

Omdat Zijn Naam de Eeuwige is:


Ik bouw op U:


Psalm 89:


Een gesproken woord (Spoken word):


In de voetsporen van Chinese christenen/ Marcel Vroegop:


3 lessen van Chinese christenen/ Bob Fu:


Hoe worden christenen in China vervolgd?/ Bob Fu:


Dat was het echt hoor!
Tot de volgende keer!
❤❤

2 opmerkingen:

marijke zei

Dankjewel voor je prachtige beschrijving over Baruch. Nieuwe kracht ontvangen kan alleen door Hem.

Ik deel je verlangen wat je in je gebed verwoordt.

De filmpjes van SDOK staan ook nog op mijn 'te luisteren lijst'.

Goede zondag toegewenst en complimenten voor je dochter voor de foto's.

Aritha V. zei

Bedankt voor de mooie sfeerfoto's en linkjes. Hoe gaat het nu met je?

Een reactie posten

Heb jij Hem nog gezien vandaag? Reacties op deze vraag of op wat ik geschreven heb zijn altijd fijn! Zo kunnen we elkaar bemoedigen.